Hvalpe med haler

Weimaraneren bruger sin hale både i kommunikation og i arbejde.

 

Weimaraneren tilhører én af de fem brugshunderacer, hvor halekupering fortsat er lovlig i Danmark. Indgrebet udføres inden hundens 4. levedøgn af en dyrlæge. Halekupering er et smertefuldt indgreb. Derfor lokalbedøves hvalpen og får smertestillende. Når hvalpen ikke viser tegn på smerte, ved vi reelt ikke, om den er sufficient smertedækket, eller den ikke giver udtryk for smerte på grund af sit umodne nervesystem, som bevirker en forsinket overledning af nervesignaler. I de andre nordiske lande har halekupering været forbudt siden slutningen af firserne.  

 

International forskning viser forskellige resultater i forhold til haleskader. Nogle undersøgelser viser en øget frekvens af haleskader uden halekupering hos brugshunde, hvilket kan være traumatisk for hunden. Andre viser, at frekvensen af haleskader, og problemer i den forbindelse, ikke er steget i Norge og Sverige efter indførelse af forbud mod halekupering af brugshunde. Der er evidens for, at fantomsmerter (neuromer) kan opstå hos såvel tidligt som sent halekuperede hunde. 

 

Weimaraneren bruger halen i sin kommunikation med både mennesker og andre hunde, til balance og til at styre med, når den svømmer. Desuden risikerer hvalpen smerter ved halekupering samt fantomsmerter. Derfor bevarer weimaranerhvalpe fra Kennel Fieldghost deres hale. 

Link til en nuanceret drøftelse af problemstillingen vedrørende halekupering. 

Det Dyreetiske Råd, 2000: Udtalelse om halekupering af hunde.